پرش ذهن چیست و چرا دچار حواس پرتی میشویم؟؟ تا حالا شده تحت فشار عصبی یا استرس باشید و افکار مختلف یا خاطرات بهتون هجوم بیارند تو این حالت معمولاً تمرکزتون رو از دست میدید و شاید حتی زمان از دستتون در بره به این حالت پرش ذهن میگویند در این مقاله توضیح میدیم که علت پرش ذهن و حواسپرتی چی هست و ۵ راه درمان این مشکل ارائه میکنیم
گاهی اوقات موقع درس خواندن دچار پرش ذهن میشیم فرض کنید در حال درس خواندن هستید همینطور که کتاب را دستتون گرفتید و دارید مطالعه میکنید یهو این افکار به ذهن شما هجوم میارند باید عادت کنم شبا زود بخوابم ، اگه موفق نشم چی ؟ اگه دوستام رتبهشون بهتر از من بشه چی؟ اون روز دوستم به من این حرف رو زد . مامانم این کار رو کرد که دوست نداشتم و ….
سوالهایی که براتون توصیف کردم فقط یک نمونه از پرش ذهن است پرش افکار از نظر علمی الگوهای تکرار شونده از افکار هستند پرش ذهن ممکنه یک پاسخ عصبی به مسائل ناگواری باشه در گذشته برای شما اتفاق افتاده از طرفی میتونه به علت نگرانی از چیزی باشه که قرار هست در آینده اتفاق بیفتد ( مثل مثال بالا)
اما چرا پرش ذهنی داریم ؟
به هر حال پرش ذهن در اثر فشار روحی و روانی به وجود میاد وقتی افراد دچار پرش افکار میشن ممکنه افکار یا خاطراتی به صورت تصادفی به ذهنشون برسه از ذهن گذر کنه. تواین حالت ممکنه حتی متوجه گذر زمان نشید یک مرتبه به خودتون بیاید و ببینید از برنامهای که داشتید عقب افتادید . وقتی سیل افکار به ذهن هجوم میارند انرژی رو تخلیه میکنند در این حالت عملاً زندگی شما در زمان حال متوقف میشه . در حالتهای شدیدتر سیل افکار میتونه به صورت یک حلقه در ذهن شما باشه طوری که فرار از اون به نظر دشوار میاد یعنی مدام ذهن شما از فکری به خاطر دیگر پرش میکنه .
برای خیلیها این حالت موقع خواب اتفاق میافته و باعث بیخوابی میشه اما راه حل درمان پرش ذهن چیست !؟!؟
پرش افکار میتونه علتهای مختلفی داشته باشه این مشکل ممکنه تحت تاثیر بعضی بیماریهای روحی مثل اختلال دو قطبی یا تحت تاثیر مصرف آمفتامین به وجود بیاد اما ما در اینجا به حالتی از پرش فکری میپردازیم که بر اثر فشار روحی و عصبی مثل استرس کنکور به وجود میاد .
۵ راه حل برای حل مشکل پرش ذهنی
ما در اینجا ۵ راه حل برای حل مشکل پرش ذهنی و عدم تمرکز ارائه میکنیم که به هیچ دارویی نیاز نداره شما میتونید تمریناتی که در ادامه گفته میشه رو انجام بدید تا از دست پرش ذهن خلاص بشید..
راه اول درمان عدم تمرکز به مغز خود سناریوهای خوب بدهید
به جای منفی بافی از زاویه مثبت به مسائل نگاه کنید گاهی اوقات ما ذهن خودمون را درگیر منفیبافی میکنیم یعنی درست بودن یه چیزی بهمون اثبات شده اما باز هم براش اگر و اما میاریم . در این شرایط باید سعی کنید سناریوی منفی را با یک سناریوی مثبت جایگزین کنید .
با این روش فشار عصبی و استرس را از ذهن خودتون دور میکنید و درگیر پرش ذهن نمیشوید .
راه دوم درمان پرش افکار از کلمات مثبت استفاده کنید
کلمات مثبت تاثیر قابل توجهی روی مغز دارند از کلمات مثبتی استفاده کنید که به شما آرامش میده این کلمات را پشت سر هم تکرار کنید . تحقیقات نشون داده که استفاده از کلمات مثبت میتونه فعالیت اون قسمت از مغز که وظیفه قضاوت درباره خودتون رو داره کاهش بده . این قسمت از مغز دقیقاً همون جایی هست که خاطرات گذشته رو بازسازی میکنه و نگرانی درباره آینده را به وجود میاره .
پس میتونید با استفاده از کلمات مثبت به مغزتون اجازه به وجود آمدن نگرانی و ناراحتی را ندید .
مثلاً شما میتونید از این جمله استفاده کنید « همه چیز آرومه ، من چقدر خوشحالم » این جمله رو اصلاً به عنوان شوخی نگفتم واقعاً میتونه فعالیت اون قسمت از مغزتون رو کاهش بده فقط بارها و بارها تکرارش کنید و روی جمله تمرکز کنید شما میتونید این تمرین رو همه جا انجام بدید موقع خرید یا شب موقع خواب فقط جملات مثبت را تکرار کنید و روی اونها تمرکز کنید .
راه سوم درمان روی لحظه حال تمرکز کنید
دوباره یادآوری میکنیم که معمولاً پرش ذهن به خاطر غرق شدن تو خاطرات نامطلوب گذشته یا پرواز کردن به آینده و نگرانی از اتفاقات پیش رو به وجود میاد .
پس میتونید با تمرکز روی لحظههایی که دارید پشت سر میذارید از پرش ذهن جلوگیری کنید به این نکته هم توجه داشته باشید گذشته اسمش روش هست گذشته یعنی دیگه دستمون بهش نمیرسه ، نمیتونیم تغییرش بدیم ، پس غرق شدن تو گذشته هیچ سودی برامون نداره . آینده هم که هنوز نیومده ، یعنی دستمون به آینده هم نمیرسه ، پس نگرانی درباره آینده یا خوردن غصه گذشته فقط باعث میشه زمان را از دست بدیم .
برای اینکه تو گذشته غرق نشید یا به آینده سفر نکنید یک نفس عمیق بکشید و به این فکر کنید که همین الان درست و همین لحظه چه احساسی دارید .
راه چهارم درمان پرش ذهن افکارتون رو بنویسید
همونطور که گفتیم پرش ذهن اینطوری هست که با یه سری افکار بیربط پشت سر هم به ذهنمون حمله میکنند یا یه سری فکر یا خاطرات به صورت سریالی و پشت سر هم توی فکرمون جاری میشن . معمولاً این افکار هم به جمعبندی خاصی نمیرسن . برای اینکه با این حالت مبارزه کنیم میتونیم افکارمون رو یادداشت کنیم . وقتی چیزی رو یادداشت میکنیم ، در واقع تمرکزمون رو روی کاغذ منتقل میکنیم. همین کار حلقه افکاری که پشت سر هم بهمون حمله میکنند رو پاره میکنه . اگر هم دغدغه ای رهنمون رو درگیر کرده باشه ، با یادداشت کردنش به خودمون این فرصت رو میدیم که بعداً بهش مراجعه کنیم . اینطوری ذهنمون هم باور میکنه که میتونه از اون فکر جدا بشه و ما دوباره به اون کاغذ برای بررسی مشکلی که وجود داشته مراجعه میکنیم بله دقیقاً درسته با این کار میشه گفت ذهن خودمون رو فریب میدیم ..
راه پنجم درمان تنفس
با استفاده از تکنیکهای تنفس به آرامش برسید بله همین نفس کشیدن ساده روی سیستم عصبی بدن میتونه اثرگذار باشه . ندیدید وقتی عصبی میشید ریتم تنفستون فرق میکنه ؟ یا وقتی کسی میخواد از عصبانیتتون کم کنه میگه یه نفس عمیق بکش ؟ تنفس واقعاً روی سیستم عصبی بدن شما تاثیر میذاره .
برای اینکه از پرش ذهن رها بشید به این ترتیب نفس بکشید موقع دم تا ۳ بشمارید و موقع بازدم تا ۵ یعنی بازدمتون اندازه ۲ شماره از دم طولانیتر باشه. روی تنفستون تمرکز کنید و سعی کنید این کار رو تا جایی که میتونید به آرامی انجام بدید با این مدل تنفس ذهن خودتون رو رها میکنید .
یک بار امتحانش کنید ، ضرر نداره .!!!
⏹ “خواستن” نقطهی آغازین تمام هدفها است،
نه “امیدوار بودن”، نه “آرزو داشتن”،
“خواستن شدید از اعماق قلب”
که به انسان قدرتی نامحدود میدهد آنقدر که دنیا را برایش زیبا میکند.
بخواهید تا موفق شوید و دنیا را زیباتر کنید … (。♡‿♡。)
شیرمحمدی – عضو تیم مشاوره تحصیلی مجموعه جهاد آموزشی
6 پاسخ
روش صحیح تنفس خیلی مهمه و واقعا اگر درست اجرا بشه خیلی موثره☺️
👏👏👌👌
موضوع پرش ذهن واقعا مشکلی هست که خیلی دانش آموزان باهاش مواجه هستن
ممنون که راهکارهای مناسبی رو براشون توضیح دادید😊🌹
خیلی مفید و کامل 👌🏻🩵
موضوعی مطرح شد که خیلی از بچه ها درگیر هستن واقعا درسته
اینکه بتونیم روی لحظه حال تمرکز کنیم خیلی مهمه و قطعا حواس پرتی ها کاهش پیدا میکنه من این موضوع رو چندین بار تجربه کردم👌💛