جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

جلوگیری از پرش ذهنی و حواس پرتی

راهکارهای جلوگیری از پرش ذهنی و حواس پرتی

برای جلوگیری پرش فکر راه های زیادی وجود دارد که در این مطلب به بررسی کارآمد ترین آنها میپردازیم،جلوگیری از پرش ذهن باعث افزایش سرعت مطالعه و تندخوانی نیز میگردد.

1) داشتن برنامه ریزی حجمی- زمانی برای مطالعه

در این نوع برنامه چون برای هر حجم درس، مدت‌ زمان معینی در نظر گرفته می‌شود، حواس‌پرتی به حداقل می‌رسد.درواقع زمانی تمرکز ما بالا می‌رود که ذهن ما با پردازش اطلاعات ورودی درگیر باشد و فرصتی برای کم­کاری و حواس‌پرتی نداشته باشد.

این نوع برنامه ریزی مدلی است که بسیاری از رتبه های برتر کنکور از آن پیروی کرده اند .

2) پرهیز از چندباره خوانی درس‌نامه

تنها راه مطمئن برای مسلط شدن در دروس کنکور، پیروی از راه و روش تست زنی اصولی کنکور  و البته تست پوششی به تعداد زیاد است. درنتیجه خواندن چندباره درس‌نامه کاری بیهوده است. اگر ایرادی هم در فهم بخشی از مطالب داشتیم می‌توانیم با حل تست و به‌ مرور زمان رفع کنیم.

حتی رتبه 1 کنکور هم از روز اول بی نقص و کامل نبوده است،تداوم مطالعه و برطرف کردن قدم به قدم نقاط ضعف با تمرین و حل آزمون های جامع شما را به موفقیت در کنکور خواهد رساند.

3) پرهیز از کندخوانی و مکث بیهوده

باید گفت چون سرعت حرکت چشم از سرعت پردازش ذهن کمتر است درنتیجه وقتی فرد کندخوان می‌شود سرعت انتقال اطلاعات از چشم به مغز کم می‌شود و همین امر موجب حواس‌پرتی و کاهش تمرکز حواس می‌شود.

4) حل تست و تمرین بلافاصله بعد از مطالعه

اگر تعدادی تست بعد از مطالعه درسنامه کار شود در این صورت ذهن ما مجبور می‌شود هرچه را که مطالعه می‌کند یاد بگیرد چون باید بعد از مطالعه با حل تست و تمرین جواب پس دهد.

5) شرطی کردن مکان مطالعه

این به این معنی است که در مکانی که فرد مطالعه می‌کند، کاری غیر از مطالعه انجام ندهد و تمام فعالیت‌های او در آن مکان، درسی باشد. در این صورت بعد از یک مدت، وقتی در آن مکان قرار می‌گیرد هم میل و هم تمرکزش برای درس خواندن بیشتر می‌شود.

در مورد سوال متداول داوطلبان در خانه درس بخوانیم یا کتابخانه؟ نیز نکات زیادی باید مد نظر قرار گیرد،مثلا شرطی کردن مکان مطالعه مفید است اما نه در حدی که در هیچ جای دیگری نتوانید مطالعه کنید.

6) تکنیک یادداشت کردن افکار مزاحم

در زمان مطالعه یک برگه در کنار خود داشته باشید و هر فکر غیردرسی که به ذهنتان رسید را روی آن یادداشت کنید. بعد از پایان مطالعه، زمانی را برای پرداختن به آن‌ها در نظر بگیرید. در این صورت ذهن شما شرطی می‌شود که هرکاری را در زمان خودش انجام دهد.

7) عوض کردن مکان مطالعه

گاهی برای افزایش تمرکز حواس می‌توان برای مدتی مکان مطالعه را عوض کرد به‌ عنوان مثال دروسی مثل تاریخ ادبیات یا لغات زبان را برای چند دقیقه در مکانی شلوغ مطالعه می‌کنیم تا حس و حال مطالعه در ما ایجاد شود. سپس به مکان مطالعه قبلی برمی‌گردیم و به ادامه برنامه خود می‌پردازیم.

البته روش برخورد با دروس مختلف کنکور (تحلیلی و توصیفی) متفاوت است و طبیعتا برای دروس محاسباتی ممکن است این روش پاسخگو نباشد.

رویا پردازی در کنکور ممنوع!

عده ­ای بعد از چند روز درس خواندن وارد فاز رویاپردازی شده و فکر می ­کنند چون چند روز عالی درس خوانده­ اند پس تغییر کرده اند و عالی و درجه 1 شده ­اند و آن­قدر به آینده فکر می­ کنند که گویی به آن هدف رسیده ­اند.

در این صورت دچار لذت و شور و شوق فراوانی می­شوند و همین باعث می­شود فرد ساعت ­ها را با خیال پردازی از دست بدهد.

مثلاً دیروز از ساعت 8 صبح مطالعه را شروع کرده بود اما امروز ساعت 11 از خواب بلند شده و با خود می­ گوید عیبی ندارد من می­توانم تا شب خودم را به ساعت مطالعه دیروز برسانم اما بعد از 2 ساعت مطالعه وقتی می­بیند به برنامه امروز نمی­ رسد بی خیال شده و کل روز را به امید فردای خیالی از دست می­ دهد و این باعث می­ شود فرد مجدداً به همان عادت­ های قبلی برگردد.

پس به امید شنبه ای که هرگز نمیرسد نباشید و در برنامه ریزی کنکور خود مسمم و با اراده عمل کنید.

راه حل کنترل رویا پردازی بیش از حد

به این داوطلبان باید گفت تنها در صورتی می­توانی به هدفت برسی که تمام گام­ ها و روزهای باقی مانده را عالی سپری کنی. به عنوان مثال باید برای آزمون آزمایشی بعدی 2 هفته عالی درس بخوانی و وقتی نتیجه عالی گرفتی با خودت بگویی چون تک تک روزها را عالی بودم نتیجه عالی گرفتم پس اگر برای آزمون بعدی هم به همین شکل مطالعه نکنم افت خواهم کرد. برای افت نکردن هم باید خیز برداشت و از روز قبل بهتر بود.

به عنوان مثال اگر امروز 10 ساعت با 300 تست خواندی فردا 9 و نیم ساعت بخوان با همین مقدار تست و آن نیم ساعت را به رفع اشکال یا گرفتن کوئیز از خودت اختصاص بده و با تحلیل برنامه کنکورهای آزمایشی خود نقاط ضعف و بودجه بندی های سنگین تر را پیش خوانی کنید .

افسوس گذشته و خود کم بینی هم ممنوع!

عده ­ای هم بعد از چند روز درس خواندن مدام دنبال معامله کردن هستند که اگر همین جوری بخوانم رتبه زیر 100 می ­آورم یا نه ؟ یا مدام دچار فکر های مزاحم و منفی می­ شوند.

یعنی با چند روز عالی درس خواندن به جای اینکه به خودش بازخورد مثبت بدهد و تلاشش را بیشتر کند مدام خودش را تخریب می­ کند (این درس­ها را باید سال­های قبل می ­خواندی – هم کلاسی­ هایت دانشجو شده­ اند اما تو هنوز پشت کنکوری – امروز خوب خواندی اما باید این درس­ها را 5 ماه پیش می­خواندی و…) در واقع سعی در بی ارزش نشان دادن کارهای خود دارند.

راه حل کنترل نا امیدی و کم بینی در کنکور

به این افراد باید گفت اگر چه قله خیلی مرتفع است اما به جای این که به این قضیه توجه کنی که خیلی از داوطلبان از تو بالاتر هستند ، به پایین نگاه کن و با خودت بگو اگر در جایگاه قبلی بودم چقدر بد بود. پس گام­ها را یکی پس از دیگری بردار و به سمت قله حرکت کن. جبران عقب ماندگی کنکور کاری تدریجی و مستمر میخواهد.

راه حل افزایش راندمان درس خواندن

یکی از مواردی که باعث می شود راندمان مطالعه را در هر دو گروه افزایش داد توجه به نقاط ضعف می­باشد :

هرکدام از ما یک یا چند پاشنه آشیل داریم که اگر مراقب آن نباشیم کل روزمان خراب خواهد شد. به عنوان مثال اگر دیر از خواب بلند شویم انگیزه اجرای برنامه آن روز را از دست خواهیم داد پس باید تا حد امکان سعی کنیم به موقع از خواب بلند شویم.

داشتن چند منبع برای بسیاری از داوطلبان استرس زا می­باشد پس این افراد باید از یک منبع برای آموزش استفاده کنند و در انتخاب منابع کنکور خود وسواس نداشته باشند.

خواندن درسی که در آن ضعف داریم در ابتدای روز ممکن است ما را بی رمق و بی انگیزه کند پس بهتر است روزمان را با درسی که در آن وضعیت خوبی داریم و از خواندن آن لذت می­بریم ، شروع کنیم.

میرباقری عضو تیم مشاوره تحصیلی مجموعه جهاد آموزشی

جلوگیری از پرش ذهنی و حواس پرتی

13 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نام و نام خانوادگی

    رشته تحصیلی

    شهر محل سکونت

    شماره تماس

    راه های ارتباطی

    سلام دوست عزیز
    در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد مجموعه مشاوره تحصیلی و آموزشی جهاد آموزشی میتوانید از طریق روش های زیر با ما در ارتباط باشید: