جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

گزینش قطبی و بومی گزینی دانشگاه ها

در بحث انتخاب رشته کنکور، داوطلبان باید مشرف بر این موضوع باشند که گزینش قطبی و بومی گزینی دانشگاه ها یعنی چه و به چه صورت انجام میشود. گزینش بومی می تواند نحوه ی پذیرش افراد در دانشگاه ها کشور باشد.

به بیان دقیق تر، دانشگاه در هر منطقه از کشور سهمیه پذیرشش برای افراد متفاوت است. در این شیوه پذیرش، دانشگاه ها ملزم هستند 80 درصد سهمیه دانشگاه را از افراد بومی و 20 درصد باقی مانده را از افراد غیر بومی پذیرش نمایند. به بیان ساده تر، در این نوع گزینش باید گفت که احتمال قبولی هر داوطلب در استان و یا شهر سکونت خود و همچنین استان های همجوار مشخص شده در ناحیه و قطب  به مراتب بیشتر از بقیه شهرها می باشد.

نکته ای را باید متذکر شویم که داوطلبی که سه سال دبیرستان را در یک استان گذرانده باشد، داوطلب بومی آن استان خواهد بود.

بومی گزینی داوطلبان به چند صورت انجام می شود که رد ادامه به بررسی آن می پردازیم:

بومی گزینی استانی

بومی گزینی ناحیه ای

بومی گزینی قطبی

بومی گزینی کشوری

بومی گزینی استانی به چه صورت می باشد؟

 این شیوه ی پذیرش به این معناست که شما در استان محل زندگی خود و در شهرستان آن بومی محسوب می شوید و شانس قبولی شما در استانی که در آن بومی هستید به نسبت دیگر افراد، بیشتر خواهد بود.

این شیوه برای داوطلبان بومی به میزان 80 درصد سهمیه دانشگاه و برای داوطلبان  سهمیه آزاد 20 درصد سهمیه پذیرش می باشد. وضعیت پذیرش شما در سایر استان ها نیز که در آن ها بومی محسوب نمی شوید به همین شیوه خواهد بود و سهمتان 20 درصد خواهد بود.

نکته قابل توجه این است که:

 رشته های دبیری و همینطور کاردانی پذیرششان به صورت بومی گزینی ( گزینش بومی و گزینش قطبی ) استانی می باشد.

بومی گزینی ناحیه ای:

 این شیوه ی بومی گزینی گستره ی وسیع تری برای پذیرش دانشجو دارد.

 در این شیوه استان هایی که شما در آن ها بومی محسوب می شوید بیشتر از مورد قبل می باشد. و شما می توانید در استان هایی که هم ناحیه هستند ( به عبارتی استان های همجوار) پذیرش شوید. در ادامه، استانهای هم ناحیه را برسی خوهیم کرد.

اسامی استان های هم ناحیه در دفترچه انتخاب رشته دانشگاه که از طریق سایت سازمان سنجش منتشر می شود، ذکر شده است که ما این استانهای هم ناحیه برای بومی گزینی و گزینش بومی و گزینش قطبی را برای اطلاع دقیق و دسترسی سریعتر داوطلبان معرفی خواهیم کرد:

ناحیه  1 البرز تهران زنجان سمنان قم قزوین مرکزی

 ناحیه 2 آذربایجان شرقی آذربایجان غربی  اردبیل

 ناحیه 3 اصفهان چهارمحال و بختیاری یزد

 ناحیه 4 سیستان و بلوچستان کرمان

 ناحیه 5  بوشهر فارس کهگیلویه و بویراحمد هرمزگان

 ناحیه 6 کردستان کرمانشاه همدان

 ناحیه 7 ایلام خوزستان لرستان

ناحیه  8 خراسان رضوی خراسان شمالی خراسان جنوبی

 ناحیه 9 گلستان گیلان مازندران

در این شیوه پذیرش داوطلب علاوه بر دانشگاه‌های استان محل زندگی خود، در دانشگاه های استان های هم ناحیه نیز شانس قبولی دارد.

گزینش قطبی چیست؟

این سوال که گزینش قطبی چیست را می توان اینگونه پاسخ داد؛ نوعی بومی گزینی می باشد با این تفاوت که دایره استان‌های هم قطب، بیشتر شهرستانهای استان و حتی استانهای هم ناحیه می باشد. در ادامه اسامی استانهای هم قطب ذکر خواهد شد:

قطب 1 :  البرز ، تهران، زنجان، سمنان ، قم ،قزوین ،مرکزی، گلستان ، گیلان، مازندران

قطب 2 : خراسان جنوبی ، خراسان رضوی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، کرمان

قطب 3 :  آذربایجان شرقی ،آذربایجان غربی ، اردبیل ،همدان ،کردستان، کرمانشاه

 قطب4 :  اصفهان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، یزد، لرستان ، خوزستان

قطب 5 :  فارس، بوشهر، هرمزگان، کهکیلویه و بویراحمد

توجه شود که:

بعضی از رشته ها مانند مهندسی برق دامپزشکی روان شناسی و گزینش بومی و گزینش قطبی دارند که حتما قبل از انتخاب رشته برای برسی رشته ها به ما مراجعه کنید.

تاثیر گزینش بومی و گزینش قطبی در کنکور برای رشته محل هایی که نوع گزینش آن ها بومی (قطبی، ناحیه ای، استانی) بوده است، اینگونه می باشد که حدود 20 درصد ظرفیت به داوطلبان آزاد کنکور سراسری و مابقی آن به نسبت تعداد شرکت کنندگان هریک از سهمیه های مناطق یک، دو، سه و خانواده شهدا در بوم مربوطه (قطب، ناحیه، استان) به تعداد شرکت کنندگان آن بوم در هر گروه آزمایشی اختصاص می یابد. به عباتی هرچه تعداد شرکت کنندگان در سهمیه ای در کنکور سراسری بیشتر باشد، سهم بیشتری از ظرفیت موجود را به خود اختصاص خواهند داد.

برای اطلاع از سهمیه مناطق، حما مقاله سهمیه مناطق را نیز برسی کنید.

با توجه به پیچیدگی انتخاب رشته و بومی گزینی، داوطلبان بهتر است قبل از انتخاب رشته حتما در این باره اطلاعات کامل را کسب کنند و یا اینکه از فرد متخصص و آشنا به این موضوعات کمک بگیرند.

فتحی – عضو تیم مشاوره تحصیلی مجموعه جهاد آموزشی

بومی گزینی

4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نام و نام خانوادگی

    رشته تحصیلی

    شهر محل سکونت

    شماره تماس

    راه های ارتباطی

    سلام دوست عزیز
    در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد مجموعه مشاوره تحصیلی و آموزشی جهاد آموزشی میتوانید از طریق روش های زیر با ما در ارتباط باشید: