آشنایی با رشته کامپیوتر که یکی از کاربردی ترین رشته های دنیا است که روز به روز اهمیت و نقش آن در زندگی انسان بیشتر می شود. رشته کامپیوتر مانند دیگر نقاط دنیا به عنوان یکی از پرطرفدار ترین رشته های دانشگاهی شناخته می شود و سالانه افراد زیادی این رشته را برای تحصیل انتخاب می کنند.
خوشبختانه در کشور ما امکان ادامه تحصیل رشته کامپیوتر تا سطح دکترا وجود دارد و دانشجویان می توانند بدون دغدغه تحصیلات خود را تا مقاطع بالا ادامه دهند.
تواناییهای مورد نیاز برای برای مهندسی کامپیوتر
•این افراد باید ریاضی و فیزیک قوی داشته باشند.
•این افراد باید خلاق باشند تا بتوانند برای حل مسائل راهحلهای ابتکاری ارائه دهند.
•راهحلهایی که کمترین هزینه و بیشترین کارایی را داشته باشند.
گرایش های رشته کامپیوتر
مقطع کارشناسی
گرایش های رشته کامپیوتر در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش سخت افزار و نرم افزار است که دانشجو می تواند با توجه به علاقه نسبت به انتخاب هر کدام اقدام کند.
رشته سخت افزار همان طور که نام آن نیز مشخص است مربوط به قسمت های فیزیکی کامپیوتر بوده که با چشم دیده و با دست لمس می شود. سخت افزار کامپیوتر تشکیل شده از قطعات مختلفی مانند مادربرد، رم، هارد، سی پی یو و دیگر قسمت های مختلف است که دانشجو در طول مدت تحصیل علاوه بر آشنایی با این قسمت ها با فناوری و تکنولوژی ساخت آن ها نیز آشنا می شود.
رشته نرم افزار مربوط به برنامه های مختلفی است که روی کامپیوتر نصب می شود. دانشجو در طول مدت تحصیل رشته کارشناسی نرم افزار با انواع برنامه ها و نحوه کار کردن با آن ها آشنا می شود و علاوه بر آن اصول برنامه نویسی که یکی از مهم ترین مباحث رشته کامپیوتر محسوب می شود را آموزش می بینید.
گرایش های مقطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته کامپیوتر
نرم افزار
همان طور که نرم افزار یکی از گرایش های کارشناسی محسوب می شود دانشجو می تواند این گرایش را در مقطع کارشناسی ارشد نیز ادامه دهد. در مقطع کارشناسی ارشد دانشجو برنامه نویسی را به صورت پیشرفته یاد می گیرد و با پایگاه داده های پیشرفته، الگوریتم های پردازش موازی، سیستم عامل های متنوع و دیگر برنامه های کاربردی در حوزه نرم افزار آشنا می شود.
معماری کامپیوتر
معماری کامپیوتر یکی از گرایش هایی است که تقریباً ادامه راه گرایش سخت افزار بوده و دانشجو در مقطع ارشد با معماری های مختلف کامپیوتر، ابر رایانه ها، شبکه های گسترده و طراحی سخت افزار سیستم های کامپیوتری پیشرفته آشنا می شوند.
هوش مصنوعی
گرایش هوش مصنوعی یکی از مهم ترین و جذاب ترین گرایش های رشته کامپیوتری است که امروزه اهمیت استفاده از آن در زمینه های مختلف بسیار بیشتر شده است. هوش مصنوعی قادر است در زمان هایی که نیاز به فکر کردن وجود دارد به جای انسان بهترین تصمیم را گرفته و روند سرعت کار را افزایش دهد. دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد گرایش هوش مصنوعی عناوین مهمی مانند شبکه های عصبی، هوش مصنوعی، پردازش تصویر، منطق فازی و دیگر عناوین مهم در زمینه هوش مصنوعی را فرا می گیرند.
الگوریتم
گرایش الگوریتم و محاسبات در سال های اخیر ایجاد شده و تقریباً رشته جدیدی در حوزه کامپیوتر محسوب می شود. می دانیم که یکی از کارهای مهم کامپیوتر الگوریتم و محاسبات مختلف است که بخاطر اهمیت زیاد این موضوع اقدام به راه اندازی یک گرایش ویژه این مبحث شده که دانشجو می تواند ریاضیات پیشرفته کامپیوتری و الگوریتم های پیشرفته محاسباتی را به خوبی فرا گیرد.
در حال حاضر رشته کامپیوتر در مقطع دکتری شامل چهار رشته نرم افزار و الگوریتم محاسبات، هوش مصنوعی و معماری سیستم های کامپیوتی میشود
مهندسی فناوری اطلاعات – شبکه های کامپیوتری
مهندسی فناوری اطلاعات – شبکه های ارتباطی و کامپیوتری
مهندسی کامپیوتر – شبکه های کامپیوتری
مهندسی کامپیوتر – هوش مصنوعی و رباتیکز
تواناییهای فارغالتحصیلان این رشته
1- بررسی و شناخت نرمافزارها و سختافزارهای جدید و بکارگیری آنها
2- بررسی کمبودها و نیازهای سختافزاری و نرمافزاری
3- تجزیه و تحلیل سیستمهای کوچک و متوسط نرمافزار و سختافزار
و…..
درسهای این رشته در طول تحصیل موارد زیر میباشد:
•برای دروس مشترک در گرایشهای کامپیوتر میتوان به فیزیک، ریاضی، مبانی کامپیوتر و برنامهسازی، آزمایشگاه کامپیوتر، معادلات دیفرانسیل، ساختمانهای گسسته، برنامهسازی پیشرفته، آمار و احتمالات مهندسی، ریاضی مهندسی، مدارهای الکتریکی، ساختمان دادهها، زبانماشین و برنامهسازی سیستم، مدارهای الکترونیکی، مدارهای منطقی، طراحی الگوریتمها، طراحی و پیادهسازی زبانهای برنامهسازی، ریزپردازندهها، معماری کامپیوتر، شبکههای کامپیوتری، سیستمهای عامل و کارگاه عمومی اشاره کرد.
•دروس تخصصی گرایش سختهافزار نیز سیگنالها و سیستمها، مدارهای الکتریکی، انتقال دادهها، سیستمهای کنترل خطی، الکترونیک دیجیتال، طراحی سیستمهای VLSI، کاراموزی
دروس تخصصی گرایش نرمافزار
•ذخیره و بازیابی اطلاعات
•اصول طراحی و ساخت کامپایلرها
•اصول طراحی پایگاه دادهها
•پروژهی آزمایشگاه سیستم عامل
•شبیهسازی کامپیوتر
•مهندسی نرمافزار
•تحلیل و طراحی سیستمها
•پروژهی نرمافزار،کاراموزی
بازار کار، درآمد و حقوق
- با پیشرفت علم هر روز نیاز به متخصصان رایانه بیشتر احساس می شود. که اگر افراد با پشتکاری باشند با مشکل بیکاری رو به رو نمی شود. مخصوصا مهندسین نرم افزار فرصت های شغلی زیادی دارند و برای کارکردن نیاز به امکانات و تجهیزات زیادی ندارند. فارغ التحصیلان این رشته سریعا جذب بازار کار می شوند. حتی دانشجویان دو سال آخر این رشته نیز می توانند وارد بازار کار شده و فعالیت کنند. برای این افراد امکان کار در شرکت های تولید کننده قطعات و دستگاه ها و مراکز صنعتی تولیدی بسیار فراهم است و از نظر سطح درآمدی هم با توجه به دانش و پشتکار شخصی در حد قابل قبول و ایده آلی قرار دارند. از طرفی با توجه به استفاده روزافزون از شبکه اینترنت زمینه کار در این موضوع نیز بسیار مهیاست.
بازار کار در ایران
پیشرفت چشمگیر رایانه در محافل عمومی و خصوصی، استفاده گسترده از شبکه اینترنت و زمینه های مرتبط با آن، فراهم آمدن شرایط آموزش و تجارت الکترونیک باعث شدند تا از اکنون چشم انداز روشنی نسبت به آینده این رشته وجود داشته باشد به نحوی که فعالان در این زمینه از آینده کاری مطمئنی برخوردار خواهند بود. تنها نگرانی به قسمت نرم افزار مربوط می شود که باید مهندسان خلاق به تهیه نرم افزارهای مفید دست بزنند تا نیازها برطرف شود.
درآمد و حقوق
این افراد در سمت هایی مثل برنامه نویس، کارشناس نرم افزار، برنامه نویس وب، مدیر فنی، کارشناس ارشد نرم افزار و … میتوانند استخدام شده و فعالیت کنند. اگر برنامه نویسیتحت عنوان برنامه نویس وب در رده کارشناس کار کند، حداقل درآمد 700000 تومان، حداکثر درآمد 2200000 تومان و متوسط درآمد ماهیانه 1200000 تومان را خواهد داشت.
بررسی رشته مهندسی کامپیوتر از نظر مهاجرت:
کشورهایی نظیر آمریکا، کانادا، آلمان، استرالیا، اتریش و سوئد، در میان کشورهای توسعه یافته قرار میگیرند که میتوانند جزو بهترین کشورها برای مهاجرت از طریق رشته مهندسی کامپیوتر باشند.
کشورهای دیگر نیز که به دلیل کمبود نیرو در این حوزه در تلاش برای جذب متخصصان کامپیوتریاند شامل کشورهای فنلاند، نروژ و هلند هستند.
پر تقاضاترین گرایش ها در رشته کامپیوتر برای مهاجرت:
●گرایش هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، رباتیک
●گرایش محاسبات کامپیوتری و مدلسازی ریاضی
●گرایش پردازش سیگنالها، پردازش زبانهای طبیعی، بینایی ماشین
●گرایش مهندسی نرم افزار
●گرایش شبکه و امنیت سایبری
●گرایش سخت افزار و معماری کامپیوتر
●گرایش بیوانفرماتیک و محاسبات بیولوژیکی
دنیا نیک بخت، ستایش مردی، نیایش مردی و ذوالفقاری مشاوران تیم مشاوره تحصیلی مجموعه جهاد آموزشی
5 پاسخ
عالی و مفید بود 👌🏻
ممنون از معرفی دقیق شما💚🌷
مفید و کاربردی 👌🏻
عالیه واقعا
مفید وکاربردی 📚♥️