⏱️ راهکارهای مدیریت زمان در آزمونها
ریحانه اعتصامی عضو تیم مشاوره تحصیلی مجموعه جهاد آموزشی – زیر نظر استاد امیرحسین امینی
🔅 مدت زمان مورد نیاز برای حل سوالات را تخمین بزنید
مدت زمان مورد نیاز برای هر سوال یا هر بخش از آزمون را تخمین بزنید. یک دقیقه به خود فرصت دهید تا آزمون را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید، سپس تصمیم بگیرید که برای هر بخش چقدر زمان میخواهید. برنامهی خود را بر اساس مدت زمانی که برای پاسخ به سؤالات نیاز است، تنظیم کنید.
فراموش نکنید که در پایان آزمون چند دقیقه به خود فرصت دهید تا پاسخهایتان را مرور کنید. برای تخمین زدن زمان مورد نیاز برای هر سوال تستی، میتوانید کل زمان را بر تعداد سؤالات تقسیم کنید.
🔅 در طول آزمون به ساعت توجه کنید
بیش از آنچه برای هر بخش از آزمون یا تستهای زماندار برنامهریزی کردهاید، زمان صرف نکنید. ممکن است وسوسه شوید که فقط چند دقیقه بیشتر برای حل آخرین معادله صرف کنید، اما به یاد داشته باشید که انجام این کار زمان شما را در بخش دیگری کوتاه میکند. درعوض، اگر 20 دقیقه برای یک بخش در نظر گرفتهاید، به محض اینکه این زمان تمام شد، به بخش بعدی بروید. اگر در پایان، زمان اضافی داشتید یا بخش دیگری را سریعتر از آنچه برنامهریزی کردهاید به پایان رساندید، میتوانید به عقب برگردید و کمی بیشتر روی بخشهای قبلی کار کنید.
اگر متوجه شدید که از زمان برنامهریزیشدهی خود عقب افتادهاید، روی سؤالات بخشی تمرکز کنید که میدانید راحتتر میتوانید به آنها پاسخ بدهید.
🔅 سوالات را در حین آزمون علامتگذاری کنید
بسیاری از مشاورین توصیه میکنند قبل از اینکه وارد پاسخگویی شوید، ابتدا کل سوالات آزمون را مرور کنید تا به سوالاتی توجه کنید که مطمئن هستید قادر به پاسخ دادن به آنها هستید و ابتدا آنها را کامل کنید، اما با توجه به زمان بسیار محدود آزمون کنکور، انجام چنین کاری غیرممکن بهنظر میرسد.
ما در عوض به شما توصیه میکنیم حین پاسخگویی به سوالات، دست به علامتگذاری بزنید. مثلاً در کنار سوالاتی که بلافاصله به آنها پاسخ میدهید، علامت تیک (✓) بگذارید. سوالاتی که پاسخگویی به آنها وقتگیر به نظر میرسد را با علامتی مثل دایرهی توخالی (◯) مشخص کنید تا پس از پاسخگویی به سوالات سادهتر در زمان مقرر شده برای هر درس، برای حل آنها برگردید.
همچنین در کنار سوالاتی که پاسخگویی به آنها اصلاً برای شما ممکن نیست، علامت ضربدر (X) بگذارید تا هنگام مرور سوالات در وقتهای اضافی، به اشتباه وقت خود را صرف پرداختن به آنها نکنید.
اگر در مواجهه با یک سوال تصور کردید که قادر به حل آن هستید، اما پس از شروع کار متوجه شدید بیش از حد وقتگیر است یا نکتهای در سوال هست که از ذهنتان پریده، کنار سوال علامتی مانند مثلث (Δ) بگذارید تا هنگام بازگشت به سوالات، قبل از سوالاتی که علامت دایرهی توخالی دارند، این سوالات را حل کنید.
🔅 ابتدا به سوالات ساده پاسخ دهید
پاسخگویی سریع به سوالات سادهتر، نهتنها اعتماد به نفس شما را افزایش میدهد، بلکه احتمالاً میتوانید سریعتر به سوالات هر بخش پاسخ بدهید و برای بخشهایی که باید کمی بیشتر در مورد آنها فکر کنید، وقت اضافی برای شما باقی میماند.
🔅 برگردید و روی سوالات سختتر کار کنید
هنگامی که به تمام سوالاتی که نسبت به پاسخ آنها اطمینان دارید جواب دادید، تا جایی که میتوانید به سوالات سخت پاسخ بدهید. به یاد داشته باشید که برای این کار نیز مراقب زمان خود باشید – اگر واقعاً احساس میکنید گیر کردهاید، به سراغ سوال بعدی بروید. در پایان آزمون، اگر هنوز وقت داشتید، میتوانید به سختترین سؤالاتی که در مورد آنها مطمئن نیستید، نگاهی بیاندازید.
🔅 از هر زمان اضافی برای بررسی پاسخهای خود استفاده کنید
از هر زمان اضافهای استفاده کنید تا اگر اشتباهی در پاسخگویی داشتید رفع شود و سعی کنید به سوالاتی که علامتگذاری کردهاید و سفید باقیماندهاند، پاسخ بدهید. اگر در آزمونهای آزمایشی شرکت کردهاید یا در حال زدن تستهای زماندار هستید، به جای اینکه زودتر پاسخنامه را تحویل بدهید یا کنار بگذارید، از هر زمان اضافی برای بررسی چندبارهی پاسخهای خود استفاده کنید. هر سوالی را که بسیار سخت بود دوباره بررسی کنید و پاسخهای خود را دوباره بخوانید تا خطاها را بررسی کنید.
🔅 همگام با مطالعه دروس تستهای تمرینی زماندار بزنید
زدن تستهای تمرینی زماندار به شما کمک کند تا در یک ضربالاجل مانند کنکور، احساس راحتی بیشتری داشته باشید. پس از مطالعهی مباحث درسی از آزمونهای تستی زماندار برای تثبیت مطالب و تمرین مدیریت زمان حین آزمون، استفاده کنید.
تجربه ثابت کرده است که تنها با تمرین مداوم و شرکت در آزمونهای آزمایشی متعدد است که شرایط روحی و عصبی مساعد برای مواجهه با تستهای زماندار آزمونهای بزرگی مثل کنکور سراسری شکل میگیرد.
🔅 هر سوال را به طور کامل بخوانید
قبل از پاسخ دادن به سوال، هر کلمه از آن را با دقت بخوانید. اگر خیلی سریع پیش بروید، ممکن است سوال را اشتباه متوجه شوید و به اشتباه پاسخ دهید، بنابراین این مسئله واقعاً مهم است. گزینهها را نیز با دقت بخوانید تا پاسخ مناسب را انتخاب کنید.
گاهی اوقات، کلمات خاصی در سوال به شما سرنخهایی میدهند. به خصوص به عباراتی مانند «مقایسه»، «تقابل»، «است»، «نیست» و … توجه کنید.
👩🏫 ریحانه اعتصامی مشاور مجموعه جهاد آموزشی