دلایل بی علاقگی، درس نخواندن، شب امتحانی بودن دانش آموزان یکی از مشکلاتی که خیلیا باهاش درگیرن
مانند هر مشکل تحصیلی و شخصی دیگری، دلیل فرار از درس خواندن نمی تواند در همه افراد یکسان باشد،حتی شدت و ضعف آن در پسران و دختران می تواند متفاوت است. البته یک سری علت ها به طور میانگین در میان افراد مشترک است که به قرار زیر می باشند .
مورد اول : یادآوری یک تجربه تلخ
گاهی یک خاطره و تجربه ناخوشایند همچون شکست خوردن، بی نتیجه ماندن تلاش ها، سرزنش های دیگران، رفتار نامناسب معلم و یا استاد می تواند باعث مشکل فرار از درس خواندن شود. البته تعریف هر شخص از شکست متفاوت است، اما یادمان باشد که از ناکامی ها فاجعه نسازیم .
مورد دوم : نا امیدی
بدترین چیز این است که شما بخاطر ناامیدی پا به میدان نگذارید و خود را بازنده حساب کنید. همانطور که حضرت علی می فرمایند ” بزرگترین بلا، نا امیدی است”. پس یک راهکار مهم برای رفع مشكل درس نخواندن دانش آموز دیدی مثبت و امیدوارانه به آینده است.
یک جمله معروف از جیم ران وجود دارد که می گوید : ” افراد موفق کارهایی انجام می دهند که افراد ناموفق دوست ندارند انجام دهند. آرزو نکنید که ای کاش آسانتر شود ، آرزو کنید ای کاش من بهتر شود”. شهامت و دید مثبت ما را به آینده درخشان خواهد رساند .
مورد سوم : کمبود اعتماد بنفس
هنگامی که خود را از هدفی کوچکتر می بینیم ترجیح می دهیم که به سراغ آن نرویم. اما این تفکر بسیار اشتباهی است. به توانایی هایتان ایمان داشته باشید و به جای فرار از درس خواندن با شجاعت به سراغ آن بروید و مطمئن باشید که هیچ تلاشی بی نتیجه نخواهد بود.
مورد چهارم : تمرکز و حواسپرتی
وقتی حواسمان دائما پرت می شود و فکرمان مشغول چیزی جز درس خواندن است، چیزی شبیه درجا زدن اتفاق می افتد. کارشناسان معتقدند که در بین هشت
علت اصلی درس نخواندن دانش آموزان این مورد از اهمیت بیشتری برخوردار است .
مورد پنجم : فشارهای روحی
وجود مشکلات و سختی ها بخش اجتناب پذیر زندگی ماست. در چنین شرایطی احتمالا درس خواندن دشوار خواهد بود و طبیعتا می تواند به بی حوصلگی و فرار از درس خواندن منجر شود. اما متاسفانه زمان ما کمتر از آن است که آن را صرف غصه خوردن و زانوی غم بغل گرفتن کنیم.
سعی کنید روحیه خود را دوباره بدست آورید. با کسی که احساس نزدیکی می کنید درد و دل نمایید و راهنمایی بگیرید. علاوه بر این می توانید احساستان را روی کاغذ بنویسید و سپس آن را مچاله یا دور بی اندازید. صحبت با یک مشاور در چنین مواقعی نیز گزینه بسیار خوبی است.
مورد ششم : قانون پنج دقیقه راهی برای رفع مشکل فرار از درس خواندن
همه می دانیم که شروع هر کاری سخت ترین مرحله آن است. این مسئله در مورد درس خواندن نیز می تواند رخ دهد. اینکه مدام مطالعه را به تعویق بی اندازیم و از انجام آن منصرف شویم، یعنی اینکه هیچوقت قصد نداریم آن را انجام دهیم.
طبق قانون پنج دقیقه در چنین مواقعی خود را ملزم کنید تا پنج دقیقه به مطالعه بپردازید. اگر در این پنج دقیقه همچنان احساس کردید می توانید ادامه دهید، پنج دقیقه دیگر به آن اضافه کنید و به همین ترتیب تکرار کنید. در غیر اینصورت کمی استراحت کنید و دوباره یک پنج دقیقه به اضافه یک دقیقه دیگر تنظیم کنید.
مورد هفتم : دوستان هدفمند و درس خوان داشته باشید
محیط تاثیر فراوانی در برانگیختن شما برای درس خواندن دارد. برخی از دوستان خود را به سرگرمی های دیگری مشغول می کنند و ممکن است شما را نیز دعوت به همراهی کنند. این باعث دور شدن از فضای مطالعه می شود و در شما بی علاقگی به وجود می آورد.
در مقابل سعی کنید با دوستانی معاشرت داشته باشید که دائما دغدغه مطالعه داشته باشند . راز درس خواندن رتبه های تک رقمی در این است خود را در چنین فضاهایی قرار می دهند.
فضای معمول چنین دوستانی باعث می شود که حس رقابت سازنده ایی برقرار شود و انگیزه شما چند برابر گردد. حتی در صورت فرار از درس خواندن احساس عذاب وجدان خواهید کرد.
مورد هشتم : گوشی را یک مزاحم تلقی کنید
مزیت ها و خوبی های تلفن و گوشی همراه بر کسی پوشیده نیست. اما این دستگاه کوچک گاهی شما را آنچنان سرگرم می کند که کنترل زمان از دستتان می رود. بعلاوه، به دلیل جذابیت و مشغله های ذهنی که با خود به همراه می آورد شما را دائم وسوسه می کند.
به منظور غلبه بر این عادت، برای خود برنامه ریزی کنید و ساعات مشخصی را برای سر زدن به گوشی تعیین کنید. اگر به فضاهای اجتماعی اعتیاد دارید، انتظار نداشته باشید که آن را یک مرتبه کنار بگذارید. گام به گام و بتدریج خود را به شرایط جدید عادت دهید.
تاثیر فضای مطالعاتی در رفع مشكل درس نخواندن دانش آموز
مکانی که در آن درس می خوانیم اهمیت فوق العاده ایی دارد. برای مثال گرمی یا سردی بیش از حد اتاق، ما را بی قرار و از درس خواندن منصرف می کند. علاوه بر این نبود اکسیژن کافی و هوای تازه باعث کسلی و خواب آلودگی می گردد.
بنابراین در رسیدگی به فضایی که در آن مطالعه می کنید دقت زیادی داشته باشید. نیازی به تجملات و وجود وسایل گران قیمت نیست. بلکه همین که مثلا اتاقتان مرتب و دارای نور کافی باشد، در روحیه شما تاثیر فوق العاده ایی خواهد داشت و باعث سرزندگی تان می گردد.
علاوه بر این ها، کتابخانه ها مکانی بسیار مناسب برای تمرکز در مطالعه به شمار می روند. غیر از این، به دلیل فضای حاکم در سالن مطالعاتی، ببشتر به خواندن راغب می شوید. گاهی نیز می توانید در مکان های باز خلوت که تمرکزتان را بهم نمی زند، درس بخوانید.
پنج گام برای علاقهمند شدن به درس
لازمه موفقیت، تلاش و پشتکار است . دانشآموزان باید بدانند برای داشتن معدل بالا و یا قبولی در مدارس خوب باید با برنامه درست درس بخوانند؛ پس بهتراست برای رسیدن به هدف گامهای محکمتری بردارند. ما قدم به قدم به بررسی دقیق راههای علاقهمند شدن به مباحث درسی میپردازیم.
اما قبل از اینکه به معرفی و توضیح این راهها بپردازیم، یه توصیه برای شما داریم؛ لطفا قبل از هر چیزی سعی کنید یه پاسخ موجه و شخصی برای سوال “چرا باید درس بخوانیم ؟” پیدا کنید . »
پاسخ دادن به این سوال باعث میشود شما هدف خودتان رو از درس خواندن پیدا کنید و با قدرت برای رسیدن به آن تلاش کنید .
گام اول: بهترین زمان رو برای مطالعه انتخاب کنید
اولین قدم که تاثیر زیادی در میزان علاقهمندی دانشآموزان به مباحث درسی دارد، انتخاب زمان مناسب برای مطالعه است. اینکه چه زمانی برای مطالعه بهتر است امری کاملا فردی است؛ که برای هر دانشآموزی کاملا متفاوت است. دانشآموزان باید زمانی به سراغ مطالعه بروند که حوصله درس خواندن رو داشته باشند . با تشخیص زمان درست و تنظیم ساعت مطالعه در این زمان درسخواندن برای دانشآموزان لذت بخشتر میشود .
گام دوم: هدف خودتون رو مشخص کنید
برای موفقیت در هر مسیری باید نقشه راه داشت و هدف شما همون نقشه راه شما است. یادتون باشد زمانی که شما هدف مشخص دارید ، انگیزه درس خواندن در شما زیاد میشود ؛به طور مثال اگر هدف شما امسال قبولی در آزمون تیزهوشان باشد، با انگیزۀ بیشتری به دنبال یادگیری مطالب درسی هستید .مشخص کردن هدف باعث علاقه مند شدن به درس و یادگیری میشود .
گام سوم : از حواسپرتیهای خودتون دوری کنید
شاید برای شما هم این اتفاق افتاده باشد که برای دقایقی تصمیم گرفتید چرخی در فضای مجازی بزنید ولی در نهایت به خودتان آمدید و متوجه شدید که ساعتها زمان خودتان رو در فضای مجازی سپری کردید .
این فقط یک نوعی از حواس پرتی است ؛ موارد دیگر را میتوانیم نام ببریم که باعث حواسپرتی دانشآموزان میشود.
مثل :دیدن فیلم، گوش دادن به آهنگ و صحبت اطرافیان که همه این موارد میتواند در یادگیری دانشآموزان خلل ایجاد کند . دوری کردن از حواسپرتی یکی از راههای علاقهمند شدن به درس و یادگیری است .
گام چهارم: در ابتدا دروس راحتتر را مطالعه کنید
سختترین قسمت برای هر کاری شروع است. برای شروع به مطالعه سعی کنید سراغ درسی بروید که برای شما راحتتر است. با انجام این کار انگیزه بیشتری برای مطالعه مطالب درسی پیدا میکنید . به طور مثال اگر یادگیری مطالب درس فیزیک برای شما سخت است بهتراست با درسی شروع به مطالعه کنید که خواندنش برای شما لذتبخشتر است . شروع مطالعه با درسهای راحتتر یکی از راهکارهای علاقهمند شدن به درس و یادگیری مطالب درسی است .
گام پنجم: با تمرکز درس بخوانید
شاید برای شما هم پیشآمده باشد که ساعتها برای مطالعه درسی وقت گذاشتید، اما در نهایت مطالب رو به صورت دقیق یاد نگرفتید. برای بالا رفتن سرعت عمل توی یادگیری بهترین کار تمرکز هنگام مطالعه است. زمانی که شما مطالب رو با تمرکز کافی مطالعه کنید خیلی سریعتر درس را یاد میگیرید و این موضوع باعث علاقهمندی بیشتر شما به مباحث درسی میشود . داشتن تمرکز موقع درس خواندن هم یکی دیگر از راهکارهای علاقهمند شدن به درس محسوب میشود .
دادوند عضو تیم مشاوره تحصیلی مجموعه جهاد آموزشی
6 پاسخ
موضوع خیلی پر اهمیت که خیلی از دانش آموزان درگیرش هستند.
بسیار عالی 🌹👌🏻
ممنون خانم دادوند نکات کاربردی و مفیدی بود 🌺👌🏻
توصیه برای مطالعه کنکوری ها 🙂👌🏻
نکات مفید و کاربردی هست .
یکی از نکات خیلی مهم اینه که دانشآموز ذهنیت مثبت داشته باشه و انرژی منفی رو از خودش دور کنه ممنون که نکات رو کامل بیان کردید💙😊
تلفن همراه بزرگترین مانع موفقیته مرسی که به این نکات اشاره کردید✨💛
خسته نباشید عالی 🌹